Oplossing status:
Goedgekeurd door Inspectie SZW
Type oplossing:
Organisatie
Type oplossing
- Organisatorisch, technisch
- Plaats arbeidshygiënische strategie: 5: Algemeen beheer
Beschrijving oplossing
- Inloopmatten om stofinloop te voorkomen in de kantine of de kleedruimten
- Duidelijke afspraken over het reinigen van de kantine, de pauzeruimten en de kleedruimten
- Opbergen van werkkleding en schone kleding in twee gescheiden kledingkastjes
- Geen werkkleding mee naar huis; reinigen van werkkleding op het bedrijf of door een gespecialiseerde firma
- Voldoende voorraad schone werkkleding, inclusief reservekleding
- Instructies voor werknemers:
- Sterk verontreinigde werkkleding wisselen
- Geen (sterk) verontreinigde werkkleding dragen in de kantine
- (Handen) wassen en/of douchen na werkzaamheden
- Niet roken, eten en drinken tijdens het werk
- Geen voedingsmiddelen bewaren op de werkplek
- Elk wondje goed laten verzorgen
Oplossing voor:
- Indirecte stofverspreiding
Overige aandachtspunten
Techniek / organisatie
- Inspecteer minstens één keer per week de sanitaire voorzieningen en de eet- en drinkruimtes (kantine en koffieruimtes) op tekenen van schade. Als deze niet vaak worden gebruikt, controleer ze dan voor elk gebruik.
- Checklist van preventiemaatregelen voor de werknemer
Implementatie
Invoeringstermijn
- Direct, met uitzondering van het aanpassen van kleedruimten
Specifieke informatie
- SDA taakblad 2.1.10 Goede hygiëne
Checklist van preventiemaatregelen voor de werknemer | |
O O |
Inspecteer alle gebruikte apparatuur op tekenen van schade, slijtage of slecht functioneren. Als u op een probleem stuit, licht dan uw leidinggevende in. Werk niet verder als u denkt dat er een probleem is. |
O O |
Maak schoon met behulp van reinigingsmethodes met water of een stofzuiger. |
O O |
Neem uw vuile werkkleding niet mee naar huis. |
O O |
Laat uw werkkleding wassen door uw werkgever. |
O O |
Houd de eet- en drinkruimtes (kantine en koffieruimtes) hygiënisch schoon. |
O O |
Trek (sterk) vervuilde werkkleding uit vóór het betreden van de kantine. |
O O |
Bewaar geen eten of drinken op de werkplek. Gebruik de koelkast. |
O O |
Was uw handen grondig voor het eten. |
O O |
Gebruik, onderhoud en bewaar ademhalingsbescherming in overeenstemming met de instructies. |
O O |
Rook niet op de werkplaats. |
Datum:
25 september 2009